Parama dėkojame




Zarasuose apsilankęs A. Dulkys: tai aiškus signalas savivaldybėms neversti gydymo įstaigų politinių žaidimų aikštele

neverstiKetvirtadienį, liepos 20 d., Zarasuose apsilankęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad padėtis Zarasų ligoninėje, kai darbą paliko per dešimt gydytojų, yra aiškus signalas vietos politikams nedaryti gydymo įstaigų politinių žaidimų aikštele, paminant medikų ir pacientų interesus. Su Zarasų mere Nijole Guobiene ir ligoninės bendruomene susitikęs ministras aptarė galimus veiksmus, kaip normalizuoti ligoninės darbą ir grąžinti medikų ir pacientų pasitikėjimą.

„Signalas, kuris gautas iš Zarasų medikų, yra labai aiškus, ir siunčiamas ne tik Zarasų politikams, bet ir visai savivaldai – nedarykime gydymo įstaigų politinių žaidimų aikštele, ypač po rinkimų. Prieš akis visada matykime pacientus ir medicinos personalą, nes praradus medikus, neliks ir pacientų pasitikėjimo, o jį susigrąžinti yra be galo sunku“, – teigia A. Dulkys.

Susitikęs su mere ir ligoninės bendruomene ministras sutarė dėl kelių dalykų. Pirmiausiai, savivaldybė parengs planą, kaip atstatyti jos pavaldume esančios ligoninės darbą. Antra, pradėti dialogą su iš darbo išėjusiais medikais, susiorganizuojant susitikimus, per kurios būtų atstatytas dialogas.

Šiuo metu savivaldybės iniciatyva atliekamas gydymo įstaigų auditas. Ministras paragino merę audito išvadas paviešinti, taip užtikrinant skaidrumą ir atsakyti visuomenei į klausimus, kokia padėtis su gydymo įstaigomis, o nustačius teisinius pažeidimus, kreiptis į teisėsaugą. 

Imamasi veiksmų, kad nenukentėtų pacientai

Siekiant užtikrinti medicinos paslaugas gyventojams, ministras A. Dulkys su nacionalinės Greitosios medicinos pagalbos tarnybos vadovu Nerijumi Mikelioniu aptarė situaciją ir sutarė, kad jei bus poreikis, bus skiriama daugiau brigadų pacientų pervežimui iš Zarasų į aplinkinius rajonus. Tai padėtų minimalizuoti pacientams patiriamus nepatogumus. 

Taip pat ministras su Zarasais besiribojančio Visagino meru Erlandu Galakuzu aptarė veiksmus, kurių imamasi, jei išaugs pacientų srautas iš Zarasų. Sutarta, kad Visagino ligoninė skirs didesnius pajėgumus aptarnauti atvykstančius zarasiškius. 

„Tai greiti sprendimai, kad pacientai kuo mažiau patirtų nesklandumų, kol bus normalizuota situacija Zarasų ligoninėje. Iš savivaldybės kaip ligoninės steigėjos laukiu iniciatyvos ir plano, kaip susigrąžinti medikus ir pacientus, taip pat skirti papildomas pavėžėjimo paslaugas, jei tokių prireiks. Jei ilgai bus delsiama, tai ir vienus, ir kitus susigrąžinti bus be galo sunku“, – teigia A. Dulkys. 

Bus didinamas gydymo įstaigų ir medikų informuotumas

Bendruomenės sveikatos centrų kūrimo iniciatyva priklauso savivaldybėms – Zarasų rajono taryba sprendimą dėl steigimo priėmė dar gegužę. Pasak ministro, Zarasų atvejis atskleidė, kad labai skiriasi proceso interpretacijos savivaldybėse, todėl būtina didinti tiesioginį tiek savivaldybių, tiek gydymo įstaigų administracijų, tiek su medikų informuotumą. 

„Turiu nuvilti reformos oponentus – ir Zarasų pozicija, ir opozicija, ir medicinos bendruomenė sutinka, kad rajone būtina gydymo paslaugų pertvarka, teikiant tokias paslaugas, kokių reikia gyventojams. Tai esama situacija niekaip nesusijusi su pertvarka. Bendruomenės sveikatos centras yra kaip papildomas įrankis savivaldybėms, skirtas suvienyti gydymo įstaigų pajėgumams rajonuose, sulaukti investicijų, užtikrinant pacientams būtinas paslaugas šalia namų. Zarasų atvejis atskleidė, kad savivaldybės nepakankamai kalbasi su medikais, jie negauna atsakymų vietoje, todėl imamės iniciatyvos informuoti apie savivaldybėse vykstančius procesus tiesiogiai“, – teigia A. Dulkys    

Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijoje ruošiamas teisinės aktų paaiškinimai, kurie detalizuos sveikatos centrų veiklą. Šios rekomendacijos ir išaiškinimai bus paskelbti viešai, kad su jomis galėtų susipažinti tiek savivaldybių atstovai, tiek gydymo įstaigų administracija, tiek medikų bendruomenė. 

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode