Marcinkevičius




Federacijos – prieš Kauno ledo arenos konversiją, savivaldybė pirmumą teikia miestiečiams

ledoLedo sporto šakų atstovams išreiškus nepritarimą Kauno ledo arenos funkcijos keitimui, savivaldybės atstovai teigia, kad jos ir sporto federacijų interesai nesutampa, o miestas pirmenybę čia siekia teikti vaikų, ne sportininkų, užimtumui.

Pasak Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjo Tado Vasiliausko, dėl to sprendimas rekonstruoti Žaliakalnyje esančią ledo areną į daugiafunkcį sporto kompleksą su universaliomis aikštelėmis nebuvo derintas su ledo sporto šakų federacijomis.

Sporto skyrius: skiriasi profesionalų ir miestiečių interesai

„Savivaldybė nėra atskaitinga sporto šakų federacijoms, taip pat vadovaujantis Sporto įstatymu federacijos, ne savivalda, yra atsakingos už sporto šakos populiarinimą ir vystymą Lietuvoje“, – kalbėjo T. Vasiliauskas.

Jo teigimu, „federacija turi savo poreikius kaip aukšto meistriškumo sportininkai“, tuo metu Kauno miesto savivaldybė ir administracija atsakinga už miestiečių ir vaikų sportavimo sąlygų užtikrinimą ir gerinimą.

„Prasiskiria, turbūt, interesai, nes federacijoms yra svarbu turėti aukšto meistriškumo sportininkus, kurie neša krepšelį finansavimui sporto šakų federacijoms. Komunikacijos nebuvo, nes turbūt išsiskiria prioritetai ir poreikiai“, – sakė Sporto skyriaus vedėjas.

Šį klausimą tarybos posėdyje iškėlė opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Martynas Prievelis.

Federacijos ragina diskutuoti, opozicija pritaria

Savivaldybė pirmadienį pranešė, jog dar šiemet žiemos sporto atstovai turės palikti senąją Kauno ledo areną, nes čia numatyta įrengti krepšinio, tinklinio, salės futbolo aikšteles. Anot savivaldybės, svarstoma, kad žiemos sportininkai persikels į prieš kelerius metus atidarytus ledo rūmus Kovo 11-osios gatvėje.

Antradienio rytą žiemos sporto atstovai viešu laišku Kauno merui ir tarybos nariams išreiškė susirūpinimą, kad ledo arenos rekonstrukcija nėra nuodugniai aptarta, siūloma reforma esą neapgalvota, o „šaliai svarbių sporto objektų plėtros perspektyvos ignoruojamos“.

Laišką pasirašė Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentas Vytautas Jasutis, asociacijos „Hockey Lietuva“ generalinis sekretorius Vaidas Budrauskas, Lietuvos kerlingo asociacijos generalinis sekretorius Vygantas Zalieckas.

„Šiuo pareiškimu nepritariame skubotiems Kauno savivaldybės veiksmams, nukreiptiems pakeisti Kauno ledo arenos paskirtį, optimizavimo planui, ignoruojant bendruomenių išreikštas pozicijas, kviečiame dialogui, atsižvelgiant į partnerių lūkesčius“, – teigė ledo sporto šakų atstovai.

Jie savivaldybei siūlo sudaryti darbo grupę, kurioje visos suinteresuotos šalys ieškotų glaudesnio bendradarbiavimo dėl sporto objektų reformos, teigia esantys pasiruošę pristatyti planą, kaip ledo arenos statinys toliau galėtų būti naudojamas pagal jo pirminę paskirtį.

M. Prievelis tarybos posėdyje taip pat įgarsino TS-LKD frakcijos pareiškimą, kuriuo opoziciniai konservatoriai išreiškė nepritarimą arenos uždarymui ledo sporto šakoms.

Frakcija prašo savivaldybės negalint išlaikyti ledo arenos ją toliau naudoti pagal paskirtį nuomojant interesantams, paviešinti informaciją apie numatomą Kovo 11-osios gatvėje esančių rūmų užimtumą perkėlus ten ledo sporto šakų užsiėmimus bei organizuoti gyventojų apklausą vertinant, ar kauniečiai pritaria arenos uždarymui ledo sportui.

Administracijos direktorius: planas buvo pristatytas, sportininkai sutilps

Savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis po tarybos posėdžio BNS sakė, kad išanalizavus naujųjų ledo rūmų užimtumą paaiškėjo vieną aikštę esant išnaudojamą mažiau nei 5 proc., nes vienos sporto šakos atstovai ją rezervavę, tačiau naudojasi retai.

„Turime situaciją, kai keliolika sportininkų aukštesnio meistriškumo naudojasi aikšte, kuri tuo metu galėtų tarnauti keliems šimtams mūsų miesto vaikų, norinčių lankyti būrelius. Turbūt, apie tokius interesų konfliktus ir kalbame“, – kalbėjo T. Metelionis.

Anot jo, savivaldybė pirmiausia siekia turimą infrastruktūrą padaryti prieinamą vaikams ir jaunimui.

„Diskutuota buvo su mūsų žiemos sporto mokyklos bendruomene. Informacija apie planus, ketinimus buvo žinoma kurį laiką mūsų vaikams, šeimoms, jų treneriams, kurie lanko būrelius, mūsų sporto mokyklas. Su federacijomis taip pat buvo diskutuota informuojant apie planus ir pristatant galimybes toliau naudotis mūsų žiemos sporto infrastruktūra“, – sakė administracijos direktorius.

Jo teigimu, sprendimą pertvarkyti vieną ledo aikštę į daugiafunkcį sporto centrą priimtas tik įsitikinus, kad sąlygos pirmiausia Kauno vaikams ir jauniesiems sportininkams nepablogės, „tikrai liks laiko ir profesionaliems sportininkams“.

Preliminariais T. Metelionio duomenimis, ledo arenos konversija galėtų kainuoti apie 200 tūkst. eurų ar kiek daugiau. Ledo įranga prieš kelerius metus kapitališkai jau rekonstruotame pastate nebus išmontuojama, tad esant poreikiui čia esą būtų galima vėl išlieti ledą.

Kaip pirmadienį skelbė Kauno savivaldybė, ledo areną Aušros gatvėje administruojanti sporto mokykla „Startas“ šiuo metu turi apie 300 auklėtinių, lankančių dailiojo čiuožimo ir ledo ritulio treniruotes.

Anot savivaldybės, perkėlus sportininkus į naujus ledo rūmus, dviejose pilnų matmenų aikštėse tilps visi žiemos sporto šakų entuziastai. Savivaldybė vadina tai racionaliu sprendimu, siekiant efektyviai išnaudoti turimą infrastruktūrą.

Tuo metu Žaliakalnyje esančios ledo arenos vidų ketinama rekonstruoti, pastato išorę paliekant tokią pat.

Čia planuojama įrengti tris universalias aikšteles, kuriose vyktų tinklinio, rankinio, badmintono, lauko teniso, krepšinio ir fechtavimo treniruotės. Žadama, kad beveik 3,7 tūkst. kvadratinių metrų plotą užimanti ledo arena į daugiafunkcį sporto kompleksą bus pertvarkyta šiemet.

Pasak savivaldybės, atnaujintose ledo arenos erdvėse tilptų daugiau kaip 500 sportininkų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode