Parama dėkojame




Dovana vaikams iš Ukrainos – pramogos boulinge

ukrainboulingeSpalio 30 dieną mūsų rajone gyvenantys ukrainiečiai vaikai turėjo progą nemokamai pramogauti – pažaisti boulingą. Nors įvairių iniciatyvų, skirtų padėti nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams yra ne viena, tačiau ši išskirtinė tuo, jog jos iniciatorė vos dešimties metų Mėja. Su mergaitės mama Akvile Davėnaite pasikalbėjome apie šią geros valios iniciatyvą ir įspūdžius po susitikimo su Mažeikiuose gyvenančiais ukrainiečiais.

Prasidėjo nuo vaikiškos svajonės

Anot Akvilės, vos prasidėjus karui Ukrainoje, jos dukra, kuriai tuo metu buvo vos aštuoneri,sureagavo labai empatiškai: „Dukra žiūrėdavo žinias, sekdavo naujienas ir vis klausdavo, mama, kaip aš galiu padėti Ukrainai“, – sakė Akvilė.

Mergaitės mama prisimena, jog dukra su vaikišku naivumu kartojo, jog apsaugos Ukrainą – iš popieriaus mergaitė lankstė net ginklus, o namuose mirgėjo mėlyna ir geltona spalvos.

Tačiau vėliau Mėja, atsižvelgiant į jos amžių, pasielgė ne vaikiškai, priešingai, labai brandžiai – pradėjo taupyti pinigus ir juos skirti būtent Ukrainai. Mergaitė iš stiklainio pasigamino taupyklę, ją išmargino Ukrainos vėliavos spalvomis, ir dėjo dalį savo kišenpinigių.


Surinko daugiau nei 400 eurų

Kirpėja dirbanti Akvilė, pamačiusi didelį dukros užsidegimą nusprendė prie jos tikslo prisidėti ir pati: „Su dukra sutarėme, kad stiklainį-taupyklę nešiuosi į darbą ir nuo kiekvieno kliento įdėsiu 1- 2 proc.“. Tuomet, ši iniciatyva tapo jau jų abiejų tikslu.

Tačiau ne veltui sakoma geri dalykai traukia gerus. Pašnekovė prisimena, jog klientai, pamatę dukros pagamintą taupyklę, užklausdavo kam ji skirta: „Kai papasakodavau apie Mėjos sumanymą, klientai patys pasisiūlydavo prisidėti – nei vieno prašyti ar reikalauti nereikėjo“, – pasakojo Akvilė. Pasak pašnekovės, per maždaug pusmetį, pavyko surinkti daugiau nei 450 eurų.

Noras parodyti dėmesį


Anot Akvilės, pradėjusios rinkti pinigus, jos dar neįsivaizdavo, kokiam konkrečiam tikslui juos panaudos: „Kai surinkome pakankamą sumą, pradėjome galvoti, o ką galime padaryti. Susisiekiau su
Mažeikių rajono socialinės paramos skyriumi, tačiau gavome atsakymą, jog ukrainiečiai gyvenantys Mažeikiuose daiktais ir maistu yra aprūpinti, tuomet pradėjome ieškoti kitų būdų, kaip galime panaudoti surinktą sumą“, – prisimena Mėjos mama.

„Labai norėjau, jog ši dukros iniciatyva nebūtų tiesiog auka ar parama, o dėmesio ir paramos išraiška“, – Budas.lt sakė Akvilė. Moteris teigė, jog nenorėjo paversti pinigus į paramos fondą, nes, pasak jos, nėra aišku, kam ir kur konkrečiai pinigai skiriami. „Kadangi ši iniciatyva – mano dukros, tai kilo idėja, kad pinigus ir skirsime būtent vaikams ir jiems padovanosime emocijas, o ne daiktus“, – kalbėjo pašnekovė.


Pirmą kartą žaidė boulingą

„Nežinome, kiek laiko šie žmonės liks mūsų mieste, todėl norėjosi palikti gerus prisiminimus apie Mažeikius“, – teigė Akvilė. Mergaitės iniciatyvos dėka, būrys vaikų ir jų tėvelių – iš viso 25 žmonės, turėjo progą linksmai praleisti popietę. Pasak Akvilės, daugumai tai buvo nauja patirtis – boulingą žaidė pirmą kartą.

Pašnekovė dalindamasi įspūdžiais apie susitikimą sakė, jog atsiliepimai patys geriausi, todėl planuojamos pramogos ir ateityje: „Labai džiaugiamės, jog Mažeikių boulingas prisidėjo prie mūsų iniciatyvos – nemokamai skyrė dar du boulingo takelius bei pritaikė nuolaidą maistui, todėl sutaupėme ir išleidome mažiau nei pusę surinktos sumos, todėl planuojame dar vieną susitikimą“, – kalbėjo pašnekovė.

Išmoko rusų kalbą

Kaip sakė Akvilė su ukrainiečiais bendrauti jai sudėtinga, nes rusų kalbos sakė nelabai mokanti, todėl sklandžiam bendravimui užtikrinti susitikime dalyvauti pakvietė ir Mažeikių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistes Vilmą Vaitkienę, Simoną Klemenienę ir Ievą Misę.

Nors Akvilė rusų kalbos nemoka, tačiau džiaugėsi dukros pasiekimu: „Mėja per tuos metus pati beveik išmoko rusų kalbą – būtent tam, kad galėtų bendrauti su ukrainiečiais“, – Budas.lt sakė pašnekovė.

Dėmesys kitiems

Kaip pastebi Akvilė, mūsų visuomenėje pasitaiko žmonių, kurių požiūris į karo pabėgėlius nėra pozityvus, todėl jie gali jaustis svetimi ir atstumti: „Norėjosi parodyti, kad tikrai yra juos palaikančių žmonių, kita vertus, niekada nežinome, o gal mes galime atsidurti jų vietoje ir tai priverčia susimąstyti, kaip norėtume, kad elgtųsi su mumis“, – Budas.lt sakė Mėjos mama.

Akvilė sakė iš aplinkinių sulaukusi ir replikų, o kam reikia tokios iniciatyvos:
„Karas dar tęsiasi, todėl šiems žmonėms vis dar reikalinga mūsų pagalba“, – pažymėjo pašnekovė ir pridūrė: „Žmonės dažnai per daug koncentruojasi į materialius dalykus, bet aš manau, jei turi stogą virš galvos, esi pavalgęs ir apsirengęs – visko turi pakankamai, todėl gali pasidalinti su tais, kam to reikia ir visai nesvarbu ar tai ukrainiečiai, ar lietuviai, ar kiti kuriems reikia pagalbos“, – sakė Akvilė.

Mėjos mama siūlo visiems norintiems prisidėti kreiptis ir prisidėti prie šios gražios iniciatyvos plėtojimo.

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode