Parama dėkojame




derybasRusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) trečiadienį kosmodrome „Vostočnyj“ Rusijos Tolimuosiuose Rytuose surengė derybas, prieš tai apžiūrėję kosmodrome esančius kosminių raketų surinkimo ir paleidimo objektus.

Taip buvo pradėtas susitikimas, per kurį tarptautiniu mastu izoliuoti lyderiai gali sudaryti ginklų, Maskvai reikalingų kare Ukrainoje, sandorį.

Rusijos valstybinė televizija parodė, kaip V. Putinas sako esąs labai patenkintas matydamas Kim Jong Uną.

Derybos truko maždaug dvi valandas, sakė rusų naujienų agentūros.

Pirmiausia V. Putinas ir Kim Jong Unas surengė derybas su savo delegacijomis, o po to – individualias derybas, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS. Po to jiedu dalyvavo oficialiuose pietuose svečio garbei, sakoma pranešime.

Per juos V. Putinas kėlė tostą už būsimo bendradarbiavimo su Šiaurės Korėja stiprinimą.

„Tostas už mūsų šalių bendradarbiavimo ir draugystės stiprinimą ateityje“, – sakė V. Putinas, keldamas taurę Rusijos valstybinės televizijos parodytuose kadruose.

„Už mūsų tautų gerovę ir klestėjimą, už pirmininko ir visų susirinkusiųjų sveikatą“, – pareiškė jis.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas savo ruožtu sakė esąs įsitikinęs, kad Maskva pasieks pergalę prieš savo priešus.

„Esame įsitikinę, kad Rusijos kariuomenė ir žmonės tikrai iškovos didelę pergalę šventoje kovoje, kad nubaustų blogio telkimąsi“, – Kim Jong Uno žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros.

Jis taip pat gyrė Ukrainoje kovojančią Maskvos kariuomenę.

„Esu giliai įsitikinęs, kad didvyriška Rusijos armija ir tauta didingai paveldės pergalės tradiciją ir demonstruos neįkainojamas dorybes bei garbę specialiosios karinės operacijos frontuose“, – pasakė Šiaurės Korėjos lyderis, pavartodamas Kremliaus terminą karui Ukrainoje pavadinti.

Žada stiprinti ryšius

Prieš derybas V. Putinas ir Kim Jong Unas apsilankė raketų „Angara“ surinkimo gamykloje, apžiūrėjo raketų „Sojuz-2“ paleidimo kompleksą ir statomą „Angara“ paleidimo kompleksą, sakoma Kremliaus pranešime.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas prasidėjus susitikimui sakė, kad jo šalis „visada bus su Rusija“.

„Rusija dabar susiduria su (...) tokiomis hegemonistinėmis jėgomis, kad apsaugotų (savo) saugumo interesus (...) mes visada reiškėme visišką ir besąlygišką paramą visoms priemonėms, kurių ėmėsi Rusijos vyriausybė, ir aš naudojuosi šia proga dar kartą patvirtinti, kad mes visada būsime su Rusija“, – sakė Kim Jong Unas, parodė Rusijos televizijos.

Šiaurės Korėjos lyderis taip pat pareiškė, kad jo susitikimas su V. Putinu yra žingsnis į tvirtesnius abiejų šalių ryšius.

„Tikiu, kad mano susitikimas su prezidentu Putinu taps laipteliu į naują aukštą dvišalių ryšių lygį“, – sakė Kim Jong Unas korėjiečių kalba.

Be to, jis pareiškė, kad Pchenjanas dvišalius ryšius su Maskva laikys svarbiausiu prioritetu.

„Nuo šiol Šiaurės Korėjos ir Rusijos santykiams teiksime pirmenybę ir laikysime juos svarbiausiu mūsų užsienio politikos prioritetu“, – sakė Kim Jong Unas.

Kim Jong Unas taip pat Rusijos prezidentui pareiškė, kad jo šalis „visiškai ir besąlygiškai remia“ Rusijos „šventą kovą“ ginant savo saugumo interesus, taip užsimindamas apie karą Ukrainoje, ir sakė, kad Pchenjanas visada palaikys Maskvą „antiimperialistiniame fronte“.

Kariniai tikslai

Šiaurės Korėjos lyderis į Rusiją atvyko sausuma savo neperšaunamu traukiniu, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA). Iš jo palydos buvo galima spręsti, kad susitikimo metu daug dėmesio bus skiriama kariniams tikslams.

Kol Kim Jong Uno nebuvo tėvynėje, Šiaurės Korėja trečiadienį paleido dvi balistines raketas, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė. Tai buvo naujausias iš virtinės sankcijas pažeidžiančių Pchenjano bandymų.

Šiaurės Korėjos lyderis padėkojo V. Putinui už kvietimą apsilankyti, nepaisant to, kad Rusijos vadovas, anot jo, turi įtemptą darbotvarkę. Kim Jong Unas anksčiau pabrėžė, kad ši kelionė – jo pirmoji į užsienį po COVID-19 pandemijos – rodo, jog Šiaurės Korėja teikia pirmenybę strateginei ryšių su Rusija svarbai.

Jiedu susitiko kosmodrome „Vostočnyj“, esančiame už maždaug 1 tūkst. km nuo Vladivostoko. V. Putinas teigė, kad ši vieta pasirinkta, nes Maskva planuoja padėti Šiaurės Korėjai vykdyti palydovines programas, pranešė „RIA Novosti“.

„KLDR lyderis rodo didelį susidomėjimą raketų technologijomis ir jie bando plėtoti (savo veiklą) kosmose“, – sakė V. Putinas, pavartodamas oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo akronimą.

„Kalbėsime apie visus klausimus, neskubant. Laiko yra“, – sakė jis, žurnalistų paklaustas, ar į darbotvarkę bus įtrauktas karinis bendradarbiavimas.

Derybose dalyvaujančioje Rusijos delegacijoje taip pat yra gynybos ministras Sergejus Šoigu ir užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Kim Jong Uną lydi aukščiausio rango kariuomenės pareigūnai, įskaitant Korėjos liaudies armijos maršalą Pak Jong Choną (Pak Čen Čoną) ir šaudmenų pramonės departamento direktorių Jo Chun Ryongą (Čo Čun Riongą), pranešė KCNA.

„Ryšiai plėtojami kasdien“

Pasak ekspertų, susitikimas kosmodrome yra simbolinis ir siunčia signalą, kad Rusija gali padėti Šiaurės Korėjai vykdyti raketų ir palydovų programas.

Pastaruoju metu Pchenjanui du kartus nepavyko į orbitą iškelti karinio žvalgybos palydovo.

„Atrodo, kad kosmodromas yra optimali vieta, nes atitinka abipusius interesus, pavyzdžiui, Šiaurės Korėjos prašomų palydovinių technologijų teikimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė An Chan-ilas (An Čaniras), tyrėjas, vadovaujantis Pasauliniam Šiaurės Korėjos studijų institutui.

Anot jo, Rusija labai norėtų gauti Šiaurės Korėjos artilerijos sviedinių, kurie greičiausiai būtų panaudoti Ukrainoje, o Pchenjanas pageidauja pagalbos atnaujinant sovietinių laikų įrangą, ypač savo oro ir jūrų pajėgoms.

„Jei Šiaurės Korėjos daugkartinio raketų paleidimo įrenginiai ir kiti artilerijos sviediniai Rusijai bus tiekiami dideliais kiekiais, tai gali turėti didelės įtakos karui Ukrainoje“, – pridūrė An Chan-ilas.

Atvykus Kim Jong Unui, jį pasveikino Rusijos gamtos išteklių ministras Aleksandras Kozlovas, padovanojęs jam sovietų kosmonautų, įskaitant Jurijų Gagariną, nuotraukų su autografais, ministerija nurodė naujienų agentūrai TASS.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad Rusijos ir Šiaurės Korėjos bendravimas grįžo į iki COVID-19 pandemijos buvusias vėžes, o dialogas aktyviai plėtojamas.

„Mūsų ryšiai daugelyje sričių plėtojami tiesiogine to žodžio prasme kasdien“, – TASS teigė ji.

Praėjusią savaitę Baltieji rūmai įspėjo, kad Šiaurės Korėja sumokės, jei tieks Rusijai ginklų, kurie būtų naudojami jos kare Ukrainoje.

Susitikdamas su V. Putinu Kim Jong Unas taip pat rizikuoja užsitraukti kito savo svarbaus sąjungininko Pekino nemalonę, AFP sakė Oslo universiteto Korėjos studijų profesorius Vladimiras Tichonovas.

„Kinija vargu ar bus labai patenkinta, kad Rusija įžengs į tai, ką kinai laiko savo monopoline teritorija“, – teigė jis ir pridūrė, kad Pekinas nerimauja dėl bet kokio Rusijos karinių technologijų perdavimo Pchenjanui destabilizuojančio poveikio regionui.

V. Tichonovo tvirtinimu, Kim Jong Unas ir V. Putinas gali apsikeisti Šiaurės Korėjos pasenusia sovietinio pobūdžio amunicija į naujesnę Rusijos karinę techniką, tvirtą valiutą arba kviečius.

„Taktiniu požiūriu jie abu laimi, nes gauna tai, ko jiems reikia dabar. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje svarbūs Rusijos ryšiai su Seulu patirs nepataisomą žalą“, – kalbėjo profesorius.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode