Marcinkevičius




Darbai naudojant specializuotą techniką miške – greitesni ir efektyvesni

 

Miško projektai retai kuomet būna paprasti ir greitai įgyvendinami. Vis dėlto dar ne visiems darbams naudojama speciali miško technika. Vieni nerimauja dėl nemažų investicijų, o kiti tiesiog nepastebi technikos suteikiamų privalumų. Atsakome į klausimus, kokią techniką verta rinktis ir kaip konkrečiai ji gali pagelbėti miške atliekamiems darbams.

 

 

Grandininiai pjūklai: kaip ir kada jie išrasti?

Šiandien grandininis pjūklas naudojamas ne tik miške, bet ir įprastesniems lauko darbams, tokiems kaip krūmų retinimas, malkų pjovimas, sodo vaismedžių šakų genėjimas, atlikti. Tačiau yra nemažai tokių žmonių, kurie panašiems darbams tebenaudoja rankinį kirvuką. Grandininis pjūklas padėtų įveikti užduotis greičiau, lengviau. Trumpai pristatome šio įrankio istoriją.

Pirmasis nešiojamasis grandininis pjūklas buvo sukurtas kiek daugiau nei prieš šimtmetį – 1916 metais. Jis pakeitė iki tol visiems darbams naudotą kirvį. Toks įrankis padidino išgaunamos, apdirbamos medienos kiekį, tad jau tuomet tokia miško technika turėjo nemažai naudos visai medienos pramonei. Miško darbai anksčiau buvo labiausiai siejami su miestų plėtra. Šiandien miškas yra ne tik medienos šaltinis, bet ir rekreacinė erdvė, tad tokie miško darbai kaip medžių retinimas ir audros išvartų tvarkymas tampa vis svarbesni.

Pirmasis elektrinis pjūklas buvo sukurtas 1926-aisiais, o po metų atsirado ir benzinu varomas pjūklas. Tai buvo ypač sunki technika. Dizainu ji dar priminė pirmuosius pjūklus, kuriems reikėjo dviejų žmonių, stovinčių iš abiejų pjūklo galų pusių. Nors ji labai palengvino visus miško tvarkymo darbus, pačios technikos tobulinimui iki šiandienos lygio prireikė dar kelių dešimtmečių.

Miško technika, kurią prekyboje galima rasti šiandien, yra daug patogesnė, lengviau valdoma. Verta pridėti, kad darbams atlikti užtenka ir vieno patyrusio žmogaus. Perėjimas nuo rankinio kirvio iki pjūklo buvo gana lėtas, tačiau išties prasmingas. Šiandien motorizuoti prietaisai – vieni iš labiausiai miško darbuose gelbstinčių įrankių.

Kaip išsirinkti tinkamą grandininį pjūklą?

Norint išsirinkti gerą ir patikimą įrankį, pirmiausia vertėtų žinoti savo poreikius ir įrangos naudojimo tikslą. Vienokio galingumo įrankis tinkamas sodo medžiams ir krūmams genėti, kitokio – užsiimant miško tvarkymu. Tam, kad pasirinkimas būtų paprastesnis, pateikiame kelis aktualius kriterijus.

Technikos svoris ir galingumas

Sunkiasvorė miško technika paprastai pasižymi ir kiek sudėtingesniu valdymu, išskirtiniu galingumu. Labai svarbu, kad pasirinktas grandininis pjūklas ar kiti įrankiai būtų patogūs laikyti, tačiau taip pat pasižymėtų ir pakankama galia, tinkančia numatytiems darbams. Dėl technikos galingumo geriausia konsultuotis su pardavėjais, miško darbams naudojamų įrankių žinovais.

Veikimo principas

Grandininiai pjūklai gali būti varomi benzinu arba pakraunamu akumuliatoriumi. Naudojant akumuliatorinę įrangą, kartu su savimi gali tekti nešiotis ir papildomą bateriją. Vis dėlto šiuolaikiški akumuliatoriniai įrankiai pasižymi patvarumu, tad naudodami juos lengvai įveiksite ir didesnių apimčių užduotis.

Naudojimosi įranga patirtis

Tiems, kurie tik pradeda dirbti su miško darbams skirtais įrankiais, rekomenduojama neskubėti pirkti galingiausio grandininio pjūklo. Kuo lengvesnis ir paprasčiau valdomas įrankis, tuo lengviau bus perprasti jo veikimą, priprasti prie svorio ir paties prietaiso valdymo. Profesionalams skirta įranga dažnai yra brangesnė, tačiau tuo pačiu ir šiek tiek sudėtingiau valdoma, reikalaujanti specifinių žinių. Be to, įrangos pasirinkimas bet kuriuo atveju stipriai priklauso nuo to, kam pjūklas bus naudojamas.

Specializuota miško technika leidžia palengvinti darbus ne tik profesionalams, bet ir pradedantiesiems. Nors tai reikalauja nemažų investicijų, tinkamai pasirinktas darbo įrankis gali padėti ilgainiui sumažinti išlaidas, atlikti tokius darbus kaip miško valymas, retinimas ir sodo medžių genėjimas per trumpesnį laiką ir daug efektyviau.

 

STIHL grandininiai pjūklai - https://parkutechnika.lt/grandininiai-pjuklai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode