Sprogimas

Diena be automobilio – tradicija, besitęsianti nuo 1956-ųjų

autoRugsėjo 22 diena – Tarptautinė diena be automobilio, kurios metu gyventojai yra kviečiami atsisakyti automobilių ir keliauti dviračiu, eiti pėsčiomis arba naudotis viešuoju transportu. Šia proga šiandien dešimtyje Lietuvos miestų viešasis transportas nemokamas.

Šiandien nemokamai keleiviai viešuoju transportu gali važiuoti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose, Anykščiuose, Jurbarke, Pakruojyje, Utenoje, Akmenėje, Jonavoje, Kėdainiuose, Marijampolėje, Palangoje.

Tuo tarpu Tauragėje, Šilutėje, Kelmėje, Molėtuose ir Lazdijuose keleiviai galės naudotis nemokamu viešuoju transportu ištisus metus.

Taip pat norint paskatinti tvarų judėjimo būdą, Jonavoje, Joniškyje, Jurbarke, Kalvarijoje, Lazdijuose, Palangoje, Panevėžyje, Pasvalyje, Šilutėje, Tauragėje bei Vilkaviškyje automobilių eismui bus uždaromos viena ar kelios gatvės, jas atveriant pėstiesiems, dviratininkams ir viešajam transportui. Kokios tai gatvės, galite susipažinti čia.

Nors automobiliai yra patogūs ir teikia daug privalumų, jie taip pat kelia pavojingą taršą, todėl siekiama bent vieną dieną leisti planetai pailsėti nuo žalingų dujų. Pasaulinė diena be automobilio – puiki proga atkreipti dėmesį į šias problemas ir padėti sumažinti išmetamų teršalų kiekį. Iš transporto priemonių išmetami keturių pagrindinių rūšių teršalai – tai kietosios dalelės, kurio patekusios į orą kenkia žmonių sveikatai ir prisideda prie atmosferos rūko susidarymo. 

Šios dienos ištakos siekia 1956-uosius. Belgijoje ir Nyderlanduose įvyko pirmieji sekmadieniai be automobilių, o 1992 m. Otavoje pradėtas leisti informacinis biuletenis „Otava be automobilio“. Lietuvoje ši diena pradėta minėti 2001 metais, kuomet Berlyno Aplinkosaugos akademijoje buvo įvertinti pirmųjų akcijų ,,Mieste – be savo automobilio“ rezultatai ir pasirašyta visų šalių, dalyvaujančių šioje akcijoje, aplinkos ministrų deklaracija.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode