Sprogimas

Daugiau nei pusė žmonių nepalaiko 100 eurų išmokos senjorams už skiepą – Vilmorus/BNS

skiepaDaugiau nei pusė apklaustųjų nepalaiko vienkartinės 100 eurų išmokos nuo koronaviruso pasiskiepijusiems 75-erių ir vyresniems senjorams, rodo spalį BNS užsakymu atlikta „Vilmorus“ visuomenės nuomonės apklausa.

59,8 proc. respondentų teigė nepritariantys ar greičiau nepritariantys tokioms išmokoms, 26,5 proc. apklaustųjų jas palaikė, o dar 13,7 proc. žmonių neturėjo nuomonės.

Vertinant apklausos rezultatus pagal visus šešis kriterijus – amžių, lytį, išsilavinimą, pajamas, socialinę padėtį ir gyvenamąją vietą – nepritariančiųjų visais atvejais buvo daugiau nei pusė.

Jaunimas – lakmuso popierėlis

Pasak „Vilmorus“ vadovo sociologo Vlado Gaidžio, apklausos rezultatus puikiai iliustruoja pastaruoju metu matomos skiepijimosi tendencijos – nors išmoka skiriama, žmonės vakcinuotis nesuplūdo.

Jo teigimu, jaunesnio amžiaus žmonės šioje apklausoje yra savotiškas indikatorius: „Jei jaunimas, kuriam paprastai negaila nieko, o ypač pensininkams, sprendžiant iš kitų tyrimų, pasisakė neigiamai, tai aš sakyčiau, kad čia pats principas logiškai yra nepriimtinas.“

„Jiems greičiausiai kyla klausimas, kodėl valdžia turi finansuoti tuos, kurie patys savo sveikata nesirūpina? Kodėl valdžia turi mokėti? Juk pats už savo sveikatą atsakai“, – kalbėjo V. Gaidys.

Jis taip pat teigė, kad įtakos rezultatams turėjo ir tai, jog didžioji žmonių dalis jau yra pasiskiepijusi, tad išmoka vien iki šiol nepasiskiepijusiems senjorams ir dėl to gali atrodyti neteisinga. Be kita ko, šios išmokos nepalaikė net patys apklausoje dalyvavę pensininkai.

„Tiek pensininkams, tiek visiems kitiems, matyt, norisi, kad išmoką gautų visi pasiskiepiję, o ne tik maža grupė“, – svarstė sociologas.

Kiek daugiau nei pusė – 57,6 proc. – jaunesnių nei 29-erių metų žmonių nepritarė 100 eurų išmokai. Tuo metu tarp vyresnių nei 70-ies tokių buvo 53,1 proc., o tarp visų pensininkų – 53,6 procento.

V. Gaidys atkreipė dėmesį, kad 100 eurų išmokos senjorams nepalaikė ir valdančiųjų elektoratas.

Praėjusią savaitę premjerės patarėja Živilė Gudlevičienė teigė, kad numatyta 100 eurų išmoka neturėjo didelio poveikio skatinant vyresnius nei 75-erių žmones skiepytis nuo COVID-19. Pasak jos, senjorai kartoja argumentus, jog niekur neina, su niekuo nesusitinka, todėl virusas jiems nėra pavojingas, be to, baiminasi nepageidaujamų reakcijų ir vakcinos poveikio sveikatai.

100 eurų vienkartinė išmoka skiriama 75-erių ir vyresniems senjorams, nuo rugsėjo iki gruodžio pasiskiepijusiems dviem dozėmis, bei tiems, kurie iki kitų metų balandžio pasiskiepys sustiprinančia doze.

Ž. Gudlevičienė vyresnio amžiaus žmones, norinčius minėtosios finansinės paskatos, ragina per artimiausias dienas suskubti pasiskiepyti, jog iki gruodžio spėtų gauti ir antrąją dozę.

----------

Tikslūs tyrimo rezultatai:

Klausimas: Ar pritariate, ar nepritariate, kad būtų skirta 100 eurų išmoka naujai nuo COVID-19 pasiskiepijusiems arba sustiprinančiąją dozę gavusiems vyresniems nei 75 metų gyventojams?

Atsakymai: pritariu – 12,6 proc.; nepritariu – 42,9 proc.; greičiau pritariu – 13,9 proc.; greičiau nepritariu – 16,9 proc.; sunku pasakyti – 13,7 procento.

Apklausa vykdyta spalio 15 – 22 dienomis. Akivaizdiniu interviu ir interviu telefonu apklaustas 1 tūkst. 18 ir vyresni Lietuvos gyventojų. Maksimali jos paklaida siekia 3,1 procento.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode