Sprogimas

P. Parolin: skirtingumo nepaisymas – kenksmingas

skirtin„Deja, linkstama viską suvienodinti, nesugebama gerbti skirtingumo, o tai kenkia žmogui“, – taip Šventojo Sosto valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolinas komentuoja spaudos skelbiamas žinias apie Europos Komisijos dokumentą, kuriuo siekiama skatinti nediskriminuojančią, įtraukią komunikaciją.

„Europos Komisijos įtraukios komunikacijos gairės – #UnionOfEquality“ turėjo būti vidinis dokumentas, skirtas Europos Sąjungos institucijų darbuotojams. Tačiau pirmadienį jį pradėjo platinti ir komentuoti spauda ir interneto portalai. Pasak skelbiamų pranešimų, komunikacijos vadove siūloma vietoj žodžio „Kalėdos“ vartoti terminą „šventinis laikotarpis“, susirašinėjime ir bendravime vengti žodžių „ponas“ ir „ponia“.

„Vatican News” redakcija paprašė Popiežiaus valstybės sekretoriaus kardinolo Pietro Parolino komentaro šiuo klausimu.

„Manau, kad siekis panaikinti bet kokią diskriminaciją yra teisingas. Tai poreikis, kurį mes vis labiau suvokiame ir kuris, savaime suprantama, turi būti įgyvendinamas praktiškai. Tačiau, mano nuomone, toks būdas tikrai nėra tinkamas šiam tikslui pasiekti“, – sakė kardinolas. Pasak jo, turėtų būti akivaizdu, jog pasauliui yra savaime būdingas skirtingumas. „Dabar, deja, linkstama viską suvienodinti, nemokama gerbti teisėtų skirtumų. Žinoma, skirtingumas neturi tapti priešprieša ar diskriminacijos šaltiniu, bet turi būti integruotas būtent tam, kad būtų ugdomas visavertis ir integralus žmogiškumas.

„Antras tokiuose sprendimuose, kaip pastarasis, slypintis pavojus – tai nesiskaitymas su tikrove“, – tęsė kardinolas. „Kas prieštarauja tikrovei, pats sau kelia rimtą pavojų. Be to, naikinamos mūsų šaknys, ypač kiek tai susiję su krikščioniškomis šventėmis, taip pat bendrai su visa krikščioniška Europos dimensija. Žinoma, suprantame, kad Europa už savo tapatybę yra dėkinga daugeliui indėlių, tačiau tikrai negalime pamiršti, kad vienas iš pagrindinių indėlių, jei ne pats svarbiausias, buvo krikščionybė. Todėl naikinti skirtumus ir naikinti savo šaknis reiškia kenkti asmeniui.“

Atsakydamas į spaudoje ir socialiniuose tinkluose pasipylusius komentarus, Europos Komisijos atstovas spaudai patikino, kad tikrai niekas nesiekia paneigti fakto, kad Kalėdų šventimas ir krikščioniškų vardų bei simbolių naudojimas yra turtingo Europos paveldo dalis. Europos Komisija nedraudžia, kaip ir neskatina vartoti žodžio „Kalėdos“. Minėtas dokumentas yra techniniu lygmeniu parengtas vidaus dokumentas, kuriuo siekiama skatinti įtraukesnį komunikavimą. Kaip ir daugelis kitų organizacijų, Europos Komisija reguliariai rengia įvairių sričių vidaus vadovus. Šios gairės – tai rekomendacijos darbuotojams jų kasdieniame darbe, paaiškino Europos Komisijos atstovas spaudai. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode