Sprogimas

J. Šiugždinienė: merai ir savivaldybių politikai turėtų būti švietimo pokyčių lyderiai

lyderiaiŠvietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė susitikime „Švietimo pažanga savivaldybių rankose“ su savivaldybių merais aptarė švietimo pažangos programą „Tūkstantmečio mokyklos“ (TŪM). Norą dalyvauti šioje programoje yra pareiškusios net 58 šalies savivaldybės.

„Šios programos sėkmė priklauso nuo daugelio dalykų, tačiau išskirčiau du. Tai mūsų – savivaldybių ir ministerijos – bendradarbiavimas ir savivaldos, o ypač – merų lyderystė. Norime paprašyti jūsų asmeninės globos šiai programai ir siekiamiems pokyčiams švietime. Mums labai svarbu, kad savivaldybių bendruomenės tikėtų, kad gali būti geriau, kad savivaldybė kartu su mokyklų bendruomenėmis būtų tikri savo pažangos plano kūrėjai ir savininkai, ir kad popieriuje išdėstytos idėjos taptų tvariais pokyčiais“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. 

Anot ministrės, TŪM yra tarsi laboratorija savivaldybėje. Per TŪM programą galima tiesiogiai mokyklose įdiegti ir išbandyti gerąsias praktikas, inovacijas ir vėliau jas perkelti kitoms savivaldybės mokykloms. J. Šiugždinienės teigimu, įgyvendinant TŪM, labai svarbu matyti ne tik atskiras mokyklas, bet visą švietimo sistemą savivaldybėje, galvoti apie švietimą kaip ekosistemą. 

„TŪM programa suteikia naujų galimybių mokykloms: pradedant STEAM laboratorijomis, universaliu dizainu, patalpų, ugdymo pritaikymu įvairių poreikių vaikams, baigiant švietimo lyderyste, kultūrinėmis veiklomis. Manau, kad programa tikrai suteiks postūmį mokykloms ir apskritai švietimui rajonuose, ir bendradarbiaujant su ministerija bus rasti tinkami sprendimai žengti pirmyn“, – teigė Kaišiadorių rajono meras Vytenis Tomkus. 

Raseinių rajono mero Andriaus Bautronio nuomone, vienas esminių TŪM programos privalumų yra visapusiškumas ir bendrystė. „Pagaliau turime programą, kuri kalba apie tolygų išsilavinimą visiems Lietuvos vaikams, nesvarbu, kuriam šalies krašte jie mokosi. Ir labai svarbu, kad ši programa skatina dalintis tuo, ką sukuriame – patirtimis, žiniomis, priemonėmis, laboratorijomis“, – kalbėjo meras. 

„Tūkstantmečio mokyklų“ programos priežiūros komiteto vertinimu, jau 23 savivaldybės yra pasiruošusios užbaigti savo pateiktus švietimo pažangos planų projektus, likusios projektų rengimą pradeda jau šį mėnesį. Pirmajame sraute dalyvaujančių savivaldybių suplanuoti pokyčiai, švietimo inovacijos mokinius, mokytojus ir mokyklas pasieks naujųjų kalendorinių metų pradžioje.

Atsižvelgiant į savivaldybių aktyvumą dalyvaujant TŪM programos pirmame sraute, jau paskelbtas kvietimas ir į antrąjį srautą: prie programos prisijungti norinčios savivaldybės gali teikti vertinimui savo pažangos planų projektus. 

Apie TŪM programą

TŪM programa skirta Lietuvos savivaldybėms. Programos tikslas – visiems vaikams užtikrinti geriausias sąlygas mokytis, nesvarbu, kur jie gyvena. Ja siekiama mažinti mokymosi sąlygų ir pasiekimų atotrūkius tarp savivaldybių, atnaujinti ir sustiprinti mokyklas, padidinti ugdymo kokybę, tobulinti mokytojų kompetencijas ir mokyklas pritaikyti įvairių gebėjimų vaikams. 

TŪM programa skirtingose savivaldybėse skiriasi, tačiau visur telkiamas dėmesys į pažangos skatinimą keturiose srityse: įtraukusis ugdymas, lydersytė, kultūrinis ugdymas ir STEAM ugdymas. Vienas kertinių programos principų – tinklaveika, t. y., bendradarbiavimas ir dalijimasis ištekliais. Atsinaujinusios ir TŪM programos investicijas gavusios mokyklos su kitomis savivaldybės mokyklomis dalinsis tiek atnaujintomis pedagoginių darbuotojų žiniomis, naujais veiklos modeliais, mokymosi priemonėmis, tiek ir atnaujinta infrastruktūra, pvz., laboratorijomis.

Savivaldybės ir mokyklos gali rinktis priemones pažangos tikslams pasiekti. Investicijos yra galimos penkiomis kryptimis: mokyklų vadovų ir pedagoginių darbuotojų kompetencijų stiprinimas, ugdymo veiklų ir užsiėmimų organizavimas, mokyklų išteklių prieinamumo gerinimas, įrangos ir mokymo priemonių įsigijimas, turimos mokyklų infrastruktūros atnaujinimas ir įveiklinimas ar naujos mokyklų infrastruktūros kūrimas.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programa įgyvendinama pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis. TŪM programai įgyvendinti planuojama 210 mln. eurų priemonės „NextGenerationEU“ 

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode