Parama dėkojame




Sprogimas

adamBuvęs policininkas Ericas Adamsas (Erikas Adamsas), kovojęs su rasine diskriminacija policijoje, antradienį buvo išrinktas naujuoju Niujorko meru.

Jis taps tik antruoju afroamerikiečiu, dirbsiančiu šio didžiausio Jungtinių Valstijų miesto mero poste.

E. Adamsas, pareigas pradėsiantis eiti sausį, vadovaus pastangoms atkurti šio didmiesčio ekonomiką tęsiantis koronaviruso pandemijai, pražudžiusiai jau daugiau kaip 34 tūkst. šio miesto gyventojų ir privertusiai užsidaryti šimtus tūkstančių įmonių.

E. Adamso pergalė vainikuoja jo neįtikėtiną pakilimą karjeros laiptais žmogui, užaugusiam skurde ir paauglystėje buvusiam vienos iš vietinių nusikalstamų gaujų pasiuntinuku. Kartą E. Adamsas buvo sumuštas policininkų, ir tai paskatino jo pasiryžimą prisijungti prie Niujorko policijos departamento, o vėliau ir imtis jo pertvarkos iš vidaus.

„Šįvakar įgyvendinau savo svajonę ir visa širdimi atsidėsiu pastangoms šalinti kliūtis, trukdančias jums įgyvendinti savo svajones“, –sakė 61 metų centristas demokratas, Brukline kreipdamasis į džiūgaujančius savo šalininkus.

E. Adamsas laikytas aiškiu favoritu šiuose rinkimuose, kuriuose jis varžėsi su savanoriu kovotoju su nusikalstamumu, respublikonu Curtisu Sliwa (Kertisu Sliva). Liberalų bastionu laikomame Niujorke registruotų demokratų yra septyniskart daugiau nei respublikonų.

JAV televizijos, įskaitant NBC ir CBS, paskelbė E. Adamsui palankias rinkimų kovos baigties prognozes netrukus po rinkimų apylinkių užsidarymo 21 val. vietos (trečiadienį 3 val. Lietuvos) laiku.

Kai Niujorko rinkimų komisijos paskelbti pirminiai neoficialūs rezultatai parodė, kad E. Adamsas gaus daugiau nei 70 proc. balsų, C. Sliwa – 67 metų dešiniųjų pažiūrų radijo laidų vedėjas ir nusikalstamumo prevencijos organizacijos „Guardian Angels“ įkūrėjas – pripažino pralaimėjimą.

Niujorko mero pareigos dažnai apibūdinamos kaip sunkiausias darbas Jungtinėse Valstijose po prezidento.

E. Adamsas, tvirtinantis, kad veganizmas padėjo jam įveikti 2016 metais diagnozuotą diabetą, mero poste pakeis nepopuliarų progresyvųjį demokratą Billą de Blasio (Bilą de Blaziją), kurio antroji ir paskutinė kadencija baigiasi gruodžio 31 dieną.

Stovėdamas prie daugiau kaip 8 mln. gyventojų turinčio miesto vairo, E. Adamsas bus atsakingas už didžiausią Amerikoje savivaldos biudžetą, taip pat didžiausias gausiausias pajėgas ir didžiausią valstybinių mokyklų sistemą.

Nuosaikių pažiūrų politikas birželį vykusiuose demokratų pirminiuose rinkimuose įveikė progresyviuosius varžovus, žadėdamas griežtai kovoti su per pandemiją smarkiai išaugusiu nusikalstamumu.

Jis taip pat žadėjo dėti pastangas mažinti turtinę nelygybę ir pertvarkyti švietimo sistemą.

E. Adamso laukia ir daugiau iššūkių: didžiulis įperkamo būsto stygius, ekstremalių klimato reiškinių neigiamas poveikis pasenusiai Niujorko infrastruktūrai, neramumai liūdnai pagarsėjusiame Raikerso salos kalėjime.

„Jei nelavinsime, turėsime įkalinti, o mes nenorime siųsti už grotų savo jaunimo“, – sakė E. Adamsas savo pergalės kalboje.

Vienas sudėtingiausių jo laukiančių uždavinių – siekis reformuoti policiją neprarandant jos įtakingų profesinių sąjungų paramos. Daugelis Niujorko policijos pareigūnų mano, kad B. de Blasio valdymo laikotarpiu jie buvo nepakankamai vertinami.

E. Adamsas, kitaip nei daugelis Amerikos kairiojo sparno atstovų, nepritaria idėjai mažinti finansavimą policijai, taip pat neragina didinti mokesčių turtingiems gyventojams.

Redaktorius Raimondas Čiuplys
BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode