Sprogimas

Nepalas pirmą kartą savo gyventojų surašyme įvedė trečią lyties kategoriją, šiuo žingsniu tikėdamasis užtikrinti daugiau teisių šios Himalajų tautos LGBTQ bendruomenei.

Centrinio statistikos biuro pareigūnai nuo praėjusio šeštadienio lankosi 30 mln. gyventojų turinčios šalies žmonių namuose, leisdami respondentams nurodyti vyrišką, moterišką arba „kitą“ lytį.

Nepale galiojantys homoseksualius ir translyčius asmenis ginantys įstatymai yra vieni pažangiausių Pietų Azijoje. 2007 metais įvykdytos istorinės reformos uždraudė diskriminaciją lyties arba lytinės orientacijos pagrindu.

Trečioji lyties kategorija pilietybės dokumentuose atsirado 2013 metais, o dar po dvejų metų Nepalas pradėjo išduoti pasus su „kitos“ lyties kategorija.

Tačiau Nepalo gėjai, translyčiai ir žmogaus  teisių aktyvistai teigia, kad LGTBQ bendruomenė, kuriai priklauso maždaug 900 tūkst. žmonių, vis dar susiduria su diskriminacija, ypač darbo, sveikatos ir švietimo srityse.

LGBTQ aktyvistai sako, kad dėl statistinių duomenų trūkumo jie negali pasinaudoti jiems priklausančiomis privilegijomis.

„Kai po surašymo atsiras duomenys, galėsime naudotis jais kaip įrodymu kovodami už savo teises. Galime kelti reikalavimus, atsižvelgiant į mūsų sudaromą dalį visoje populiacijoje“, – sakė LGBTQ teisių gynėjų grupės „Blue Diamond Society“ pirmininkas Pinky Gurung (Pinki Gurung).

Tačiau iš daugiau nei 70 surašymo klausimyno klausimų tik vienas yra susijęs su respondento lytimi, todėl kritikai sako, kad surašymo rezultatai bus riboti.

Translytė aktyvistė Rukshana Kapali (Rukšana Kapali), pateikusi skundą Aukščiausiajam Teismui dėl apklausos metodikos, sakė, kad šis surašymas yra „problematiškas“ ir „negali atspindėti tikrų duomenų apie LGBTQ bendruomenę Nepale“. 

Teisių gynėjų teigimu, LGBTQ asmenys praeityje bijodavo save identifikuoti, tačiau dabar jie yra raginami būti atviresni.

„Skaičiuojame gyventojus įtraukę „kita“ kategoriją, vykdydami savo įsipareigojimus siekti lyčių lygybės“, – naujienų agentūrai AFP sakė Statistikos biuro gyventojų surašymo skyriaus direktorius Dhundi Rajas Lamichhane (Dhundi Radžas Lamičhanė).

„Šįkart mes bendradarbiavome su LGBTQ organizacijų nariais ir tikimės paskelbti labiau reprezentatyvius duomenis“, – pridūrė jis.

AirGuru.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode