Sprogimas

Baltijos jūroje skendo žmonės – Šventojoje paskendo baltarusis, vienas dingo

skendoBaltijos jūroje, Šventojoje, savaitgalį paskendo Baltarusijos pilietis, dar vienas šios valstybės pilietis dingo jūroje ties Giruliais.

Gelbėtojai sako, kad abi šios nelaimės įvyko, kai buvo iškeltos raudonos vėliavos ir maudytis buvo draudžiama.

„Bangavimas viršijo keturis balus, buvo draudžiama maudytis visiems. Šitas žmogus, Baltarusijos pilietis mūsų gelbėtojų buvo perspėtas, supažindintas. Jis paklausė, kodėl ne juoda vėliava. Jam buvo paaiškinta, kad nuo 2004 metų, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, pasikeitė vėliavų direktyvos, jam viskas buvo išaiškinta, gelbėtojai išvažiavo. (..) Po 10 ar 15 minučių jis paskendo“, – pirmadienį BNS sakė Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Kaip skelbia Klaipėdos apskrities policija, sekmadienį, apie 14.55 val. Šventojoje, netoli gelbėtojų stoties, iš jūros buvo ištrauktas mirusio 59 metų vyro kūnas be akivaizdžių smurto žymių. Pradėtas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Pasak J. Pirožniko, sekmadienį Palangos savivaldybės teritorijoje skendo 12 žmonių – trys atsidūrė reanimacijoje, vienas nuskendo, kiti išgelbėti. Keturios nelaimės įvyko Palangoje ir aštuonios Šventojoje.

„Prašėm ir policijos pagalbos, nes žmonės nedrausmingi, neatsakingi. Brenda į jūrą iki kaklo – ir traukiam, ir traukiam, ir traukiam“, – pasakojo Palangos gelbėtojų vadovas.  

„Jie ieško juodos vėliavos, jie sako – juoda, štormas, tada maudyti negalima, o raudona Sovietų Sąjungoje reiškė pavojinga maudytis, dabar tą reiškia geltona vėliava. Kodėl negalima maudytis? Kur parašyta? O mes lakstom kaip išprotėję juos gelbėdami, aiškinam, kad neturim laiko taip ilgai su jais kalbėtis“, – apie bendravimą su užsieniečiais pasakojo J. Pirožnikas.

Savaitgalį Palangos ir Šventosios paplūdimiuose dirbo apie 60 gelbėtojų – daugiau nei įprastai dėl gerų orų.

Tragedija Girulių paplūdimyje

Klaipėdos Girulių pagrindiniame paplūdimyje šeštadienį jūroje skendo trys žmonės, du vyrus pavyko išgelbėti, trečias dingo. Gelbėtojų duomenimis – visi jie Baltarusijos piliečiai, atvykę iš Senųjų Trakų.

Kaip pranešė Klaipėdos policija, pranešimas apie skęstančiuosius gautas šeštadienį apie 18.51 valandą.

Gelbėtojai iš vandens ištraukė 1981 metais gimusį vyrą, kuriam nustatytas 1,26 prom. neblaivumas, ir 1984 metais gimusį blaivų vyrą.

Dingęs vyras buvo gimęs 1980 metais.

„Šeštadienį penkių vyrų grupė iš Baltarusijos atvažiavo iš Senųjų Trakų, jie ten dirba ir gyvena, atvažiavo pailsėti prie jūros. Trys nuėjo prie vandens, du liko jų fotografuoti. Nufotografavo, tada nusprendė išsimaudyti jūroje ir pakliuvo į atgalinę srovę. Gelbėtojai atvyko, du buvo išgelbėti, o trečias dingo“, – BNS sakė „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki. 

Dingusio baltarusio ieškota ir su sraigtasparniu, ir su ugniagesių gelbėtojų pagalba.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informavo, kad 18.47 val. Girulių paplūdimio gelbėtojas pranešė, jog reikalinga pagalba ieškant vieno iš trijų skendusių žmonių jūroje.

Atvykus ugniagesiams, paplūdimio gelbėtojai jau vykdė žmogaus paiešką vandenyje, 19.04 val. darbą pradėjo ugniagesių naras. Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras pakėlė sraigtasparnį, kuris atliko paiešką ore. 19.57 val. sraigtasparnis neaptiko kūno ir baigė paieškos darbus.

Paplūdimio gelbėtojai toliau ieškojo žmogaus vandenyje bei keturračiu palei pakrantę. 20.07 val. gelbėjimo operacija nutraukta, kūnas nepastebėtas.

„Nuo 17 iki 18 val. buvo nurimęs vėjas, dėl to padidėjo trauka į jūrą, po 18 val. vėl pakilo vėjas, tuo laikotarpiu kaip tik ir įvyko nelaimė. Visą dieną buvo draudžiama maudytis, buvo bangavimas iki 3 balų, daug žmonių, šiltas oras, gelbėtojai turėjo daug darbo“, – sakė A. Siakki.

Skęsta ir vaikai

Jis pasakojo, kad esant iškeltai raudonai vėliavai, jūroje maudosi mažamečiai vaikai, tuo metu tėvai ilsisi kopose arba pliaže.

Šią vasarą Klaipėdos gelbėtojai išgelbėjo 14 žmonių, dauguma jų užsieniečiai – Ukrainos, Baltarusijos, Čekijos, Estijos piliečiai. Tarp išgelbėtųjų – trys mažamečiai (10-12 metų) vaikai iš Lietuvos.

A. Siaaki ragina poilsiautojus ateiti prie gelbėtojų posto, pasidomėti, kokios spalvos vėliavos iškeltos, žiūrėti į įspėjamuosius stendus apie draudžiamas maudytis vietas, kur yra duobės ir t.t.

„Būna, kad ir ant kranto stovintį žmogų pagauna banga ir traukia į jūrą. Žmogus, atėjęs į paplūdimį, galvoja, kad jeigu skęs, tai tik ne jis. Atėjus į paplūdimį, svarbu nepamiršti savo saugumo. Vanduo gali nubausti“, – sakė gelbėtojas.

Kuršių nerijoje savaitgalį skendo dvi merginos jos išgelbėtos.

Įstaigos „Paslaugos Neringai“ ugniagesių gelbėtojų tarnybos vadovas Gintaras Kuprys BNS sakė, kad šeštadienį Juodkrantėje, už paplūdimio teritorijos, skendo dvi merginos. Iki gelbėtojų atvykimo prie jų priplaukė vyriškis ir padėjo joms išsigelbėti. Daugiau skendimų šiame regione savaitgalį nebuvo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode