Sprogimas

Programėlė „Korona Stop LT“: atsakymai į dažniausius klausimus

Koronaviruso plitimo grandinę padedančią nutraukti mobiliąją programėlę „Korona Stop LT“ nuo lapkričio pradžios jau parsisiuntė  239 tūkst. arba daugiau nei 8 proc. Lietuvos gyventojų. Lietuva sparčiai vejasi Latviją (apie 13 proc.) ir Estiją  (apie 15 proc.), kurios programėlę savo gyventojams pristatė gerokai anksčiau.

„Dėkojame visiems, kurie naudojasi šia programėle ir taip padeda nutraukti koronaviruso infekcijos plitimo grandinę. Tačiau naudotojams vis dar kyla klausimų, kaip veikia programėlė, todėl dar kartą apie tai primename“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Brigita Rašimaitė.

Dažniausi klausimai ir atsakymai

Kodėl aš negaunu atvejo patvirtinimo kodo?

Atvejo patvirtinimo kodas naudojamas tik tuomet, kai programėlės naudotojui (asmeniui) patvirtinama COVID-19 liga.  Atvejo tyrėjas, atliekantis epidemiologinį tyrimą, susisiekia su asmeniu ir pasiteirauja, ar jis norėtų apie tai pranešti programėlėje. Kodas atsiunčiamas SMS žinute.

Programėlėje yra sudaryta galimybė pačiam kreiptis telefonu ir prašyti atvejo patvirtinimo kodo, jeigu nepavyko įvesti gauto kodo arba baigėsi jo galiojimas, nesulaukiate epidemiologo skambučio. Jeigu jums nėra patvirtinta liga,  o jūs kreipiatės telefonu, kodas jums negali būti suteiktas, nes informacinėje sistemoje tiesiog nėra duomenų apie jus.

Toks kodo gavimo būdas pasirinktas tam, kad išvengtume melagingų, netikrų pranešimų programėlėje ir nebūtų klaidinami programėlės naudotojai.

Ką reiškia programėlės rizikos reikšmės „Maža rizika“  ir „Padidėjusi rizika“?

Kartais naudotojams neaišku, kodėl programėlė rodo, kad arti užsikrėtusiojo buvo, pavyzdžiui, penkis kartus, tačiau ekrane rodoma žalia spalva ir užrašas „Maža rizika“.  Kaip paaiškinta ir pačioje programėlėje, tai reiškia, kad arti užsikrėtusiojo asmuo buvo trumpiau nei 15 min. arba saugiu atstumu.

Raudona spalva ir užrašas „Padidėjusi rizika“ įspėja apie artimą kontaktą su  užsikrėtusiu koronavirusu asmeniu. Gavus tokį pranešimą, rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę, izoliuotis ir atlikti koronaviruso testą.

Arti užsikrėtusiojo buvau x kartų – ką tai reiškia?

Tai reiškia, kad telefonas užfiksavo, kiek kartų buvote arti kitų programėlės naudotojų, kurie vėliau pranešė, kad jiems patvirtinta COVID-19 liga. Atkreipiame dėmesį, kad programėlė fiksuoja ne arti buvusių žmonių skaičių, o telefonų buvimo arti vienas kito faktą. Todėl, jeigu arti vieno žmogaus buvote daug kartų, o paskui jis pranešė apie tai, kad jam patvirtinta COVID-19 liga, programėlė tiek kartų ir parodys.

Pirmoje programėlės versijoje buvo pranešama, kiek užsikrėtusių asmenų buvo arti jūsų.  Netrukus  išleista patobulinta versija, kurioje formuluotė patikslinta ir dabar programėlė praneša ne apie tai, kiek užsikrėtusių asmenų buvo arti jūsų, o kiek kartų arti užsikrėtusio asmens  buvote jūs pats, kadangi su tuo pačiu užsikrėtusiu asmeniu įmanoma susidurti daug kartų (pavyzdžiui, kai užsikrėtęs asmuo izoliuojasi namuose, o telefonai atsiduria arčiau nei 2 m atstumu). Jeigu jūsų programėlė praneša apie užsikrėtusių asmenų skaičių, o ne apie kartų skaičių, įsidiekite atnaujintą programėlės versiją.

Kodėl  programėlė fiksuoja, kad buvau arti užsikrėtusiojo, juk užsikrėtęs asmuo turi būti izoliuotas?

Visiškai teisingai – užsikrėtę asmenys niekur nevaikšto, jie gydomi ligoninėse arba namuose. Programėlė fiksuoja buvimą arti kito programėlės naudotojo visą laiką, kai naudotojai šalia savęs turi programėlę telefone. Kitaip tariant, fiksuojamas buvimas arti nesergančių programėlės naudotojų arba dar nežinančių, kad serga.

Kai žmogus sužino, kad jam patvirtinta COVID-19 liga, jis apie tai gali pranešti programėlėje. Kai naudotojas nusprendžia pranešti apie tai, visi kiti programėlės naudotojai, kurie buvo arti jo per pastarąsias 14 dienų (iki COVID-19 ligos patvirtinimo ir pranešimo apie tai programėlėje), informuojami apie tai – programėlėje pasirodo pranešimas „Arti užsikrėtusiojo buvote x kartų“ .

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode