Parama dėkojame




Sprogimas

Nuo kibernetinių sukčių nukentėjo dešimtadalis: „Apple“ prekės ženklą panaudoja kaip jauką

Sukčiavimo išpuolių, kurie nukreipti į „Mac“ kompiuterių, „iOS“ mobiliųjų prietaisų ir susijusios internetinių paslaugų ekosistemos vartotojus, skaičius per pirmąjį 2019 m. pusmetį pasiekė 1,6 mln. Nuo 2018 m. šis skaičius išaugo maždaug devyniais procentais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Nuolatos augantis populiarių skaitmeninių prietaisų naudojimas akivaizdžiai pritraukia vis daugiau ir daugiau kibernetinių nusikaltėlių. Tai yra viena iš pagrindinių naujausios „Kaspersky“ „Kibernetinės grėsmės „Mac“ vartotojams“ ataskaitos išvadų.

Nors kenkėjiškos programinės įrangos, keliančios grėsmę „macOS“ ir „iOS“ mobiliųjų platformų vartotojams, nėra tokios populiarios kaip grėsmės, kurios atakuoja „Windows“ ir „Android“ platformų vartotojus, bet kai kalbame apie kibernetinį sukčiavimą – situacija drastiškai pasikeičia.

Kadangi sukčiavimo išpuoliai dažniausiai yra susiję su socialine inžinerija, todėl jie neturi nieko bendra su programine įranga. Kaip parodė neseniai atlikti „Kaspersky“ tyrimai, per pirmuosius šešis šių metų mėnesius ženkliai padaugėjo atvejų (1,6 mln.), kai vartotojai susidūrė su apgaulingais tinklalapiais, kurie „Apple“ prekės ženklą panaudojo kaip jauką. Šis skaičius yra devyniais procentais didesnis nei per visus 2018 m., kai „Kaspersky“ saugumo sprendimai užkirto kelią daugiau nei 1,49 mln. bandymų patekti į su „Apple“ susijusius sukčiavimo puslapius. Tyrimas grindžiamas grėsmių statistika, kurią savanoriškai dalijasi „Kaspersky Security Network“ vartotojai.

Tarp dažniausiai pasitaikančių sukčiavimo schemų atsidūrė tokios, kurios imitavo „iCloud“ paslaugų sąsajas ir bandė pavogti „Apple ID“ paskyrų kredencialus. Nuorodos į tokias paslaugas dažniausiai buvo gaunamos iš nepageidaujamų elektroninių laiškų, kurie siunčiami kaip netikri techninės pagalbos laiškai. Dažniai tokiuose laiškuose grasinama, kad jeigu vartotojas nepaspaus tam tikros nuorodos, tada jo paskyra bus užblokuota.

Kita plačiai paplitusi schema – paniką keliantys puslapiai, kuriais bandoma įtikinti vartotoją, kad jo kompiuterio saugumui iškilo rimtas pavojus ir norint išspręsti šią problemą prireiks tik poros paspaudimų ir keliolikos dolerių.

„Nors techniškai šios sukčiavimo schemos nėra naujos, bet mes manome, kad jos kelia daug didesnį pavojų „Apple“ vartotojams nei, pavyzdžiui, panašaus tipo schemos, kurios yra skirtos kitų platformų, tokių kaip „Windows“ ar „Android“, vartotojams. Taip yra todėl, kad „Mac“ ir kitų „Apple“ įrenginių ekosistema paprastai yra laikoma kur kas saugesne aplinka. Todėl šie vartotojai gali būti ne tokie atsargūs, kai susiduria su netikrais tinklalapiais. O tuo tarpu sėkminga „iCloud“ paskyros kredencialų vagystė gali sukelti rimtų padarinių, pavyzdžiui, kibernetiniai nusikaltėliai gali nuotoliniu būdu užblokuoti ar ištrinti „iPhone“ ar „iPad“ įrenginius. Mes raginame „Apple“ įrenginių vartotojus labiau atkreipti dėmesį į visus elektroninius laiškus, kuriuos jie gauna iš techninės pagalbos ir kuriuose prašoma pateikti asmeninius duomenis arba paspausti tam tikras nuorodas“, – teigė „Kaspersky“ saugumo ekspertė Tatyana Sidorina.

Be to, kad padaugėjo sukčiavimo atvejų, ataskaita atskleidė ir kitokio pobūdžio „macOS“ vartotojams kylančias kibernetines grėsmes. Rezultatai parodė kai kurias palyginti teigiamas tendencijas: populiariausios „Mac“ vartotojams skirtos kibernetinės grėsmės nebuvo kritiškai pavojingos. Dažniausiai tai buvo tik reklaminės programėlės, kurios apibūdinamos kaip „potencialiai nepageidaujamos“.

Daugelis tokių programų apkrauna vartotojų įrenginius nepageidaujamomis reklamos, bet, žinoma, kai kurios iš šių programų gali slėpti ir rimtesnes grėsmes.

Aktyviausios kenkėjiškos programos, patekusios į „MacOS“ vartotojų įrenginius, buvo „Shlayer“ šeimos virusai, kuriuos pavyko išplatinti paslėpus kaip „Adobe Flash Player“ programos atnaujinimus.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode