Sprogimas

Vis daugiau šunų ir kačių mėgaujasi skanėstais, pagamintais iš vabzdžių

Naminiai gyvūnai keičia savo mitybos įpročius. Vis daugiau žmonių savo augintinius šeria vabzdžių baltymais praturtintu maistu, o veterinarai teigia, kad toks ėdalas daug sveikesnis nei įprastas, skelbia BBC.

Pasak Didžiosios Britanijos veterinarų asociacijos atstovų, kai kurie šunų ir kačių savininkai tokia idėja nesižavi, tačiau išbandę naujovę greitai pakeičia nuomonę.

 

Šiuo metu vabzdžiai, kaip pašaras, jau naudojami žuvų ir gyvulių fermuose, parduotuvėse galima rasti ėdalo, kurio 40 proc. sudaro vabzdžių baltymai.

Tokie produktai žavi ir vegetarus naminių gyvūnų savininkus, kurie nenori duoti mėsos savo augintiniams. Katėms reikia amino rūgšties taurino. Jos gyvūnai gali gauti iš mėsos, žuvies arba vabzdžių. Daliai vegetarų vabzdžių pasirinkimas dėl maisto atrodo patraukliau.

Toną vabzdžių galima užauginti kambaryje

Vabzdžių fermos padeda išspręsti ir dar vieną problemą – dažniausiai vabzdžiai minta žmonių maisto atliekomis. Olandų bendrovė „Protix“, kuri teigia, jog jos vabzdžių ferma yra didžiausia pasaulyje, skaičiuoja, kad kilogramui baltymų pagaminti auginant vabzdžius reikia vos 2 proc. žemės ir 4 proc. vandens, kurių reiktų kilogramui baltymų sukurti ūkininkaujant tradiciniu būdu.

Tona vabzdžių gali būti užauginama 20 kv. metrų plote per 2 savaites. Be to, nereikia jokių trąšų, išskiriama daug mažiau kenksmingų dujų.

Lervų išskiriamos maistinės trąšos yra neužterštos plastikiniais fragmentais.

Bendrovės įkūrėjas Keesas Aartsas teigė, kad didėjant žmonių skaičiui reikia daugiau baltymų, o įvairių maisto produktų papildymas iš vabzdžių gaunamomis medžiagomis gali išspręsti daug problemų.

Skaičiuojama, kad naminiai augintiniai suėda apie aštuntadalį visos pasaulio mėsos. Nors netrūksta mokslinių tyrimų apie, pavyzdžiui, rūkytos mėsos, sukeliamą žalą, žmonės augintiniams labai dažnai duoda tai, ką valgo patys.

Veterinarai įspėja, kad rydami žmonių maistą augintiniai gali negauti visų maisto medžiagų, kurių jiems reikia.

Ar brangus toks maistas?

Šiuo metu vabzdžių baltymais praturtintas ėdalas yra brangesnis net už pačios aukščiausios kokybės naminių gyvūnų maistą, gali buti 4 ar 5 kartus brangesnis už pigiausius pasirinkimus.

Gamintojai teigia, kad didelę kainą lemia gana didelės investicijos į vabzdžių fermas ir technologijas, be to, nėra konkurencijos.

Gamintojo „Yora“ atstovas Willas Bissetas sakė, kad tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas. Jis, kaip vegetaras, nori, kad jo augintiniai apsieitų be mėsos, tačiau jis puikiai supranta, kad, mėsos visiškai atsisakius, gyvūnai gali negauti reikalingų medžiagų.

„Toks, vabzdžių baltymais praturtintas maistas, gali būti aukso viduriukas“, – BBC sakė jis.

Anot jo, lervos auginamos laikantis aukščiausių higienos normų, be to, būna užšaldomos prieš apdorojant.

Lrt.lt

Gardžius užkandžius gyvūnams rasite Vetke.lt. Čia galima rasti ne tik maistą gyvūnams, bet ir siūlomi pavadėliai šunims bei kitos prekės.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode