Sprogimas

Keturkojų šampūne esančios medžiagos patenka į kraujotaką: ko vengti

Kai kurie keturkojų šeimininkai daro klaidą ir savo augintinius maudo bent kartą per savaitę, o mažesnių šunų veislių augintojai tai daro ir dažniau. Veterinarai įspėja, kad to daryti nereikėtų, o taip pat svarbu pasirinkti ir šampūną, kurio sudėtyje nėra augintiniui kenksmingų sudėtinių dalių.

Jei jūsų šuo išsipurvina ar išsivolioja nežinomos kilmės medžiagose, kurios gali būti kenksmingos, žinoma, vertėtų jį išmaudyti.

Dažniau veterinarai rekomenduoja maudyti ir augintinius kenčiančių nuo tam tikrų odos ligų, bet tokiais atvejais veterinarai pacientų šeimininkus įspėja ir duoda tikslius nurodymus.

Jei augintinis yra sveikas ir lauke per daug neišsipurvina, veterinaras Pete‘as Wedderburnas independent.co.uk sakė, kad šunys turėtų būti maudomi tik maždaug kas kelias savaites ar kartą per mėnesį.

„Kitaip galite išsausinti kailį ir nebūtų pašalinti natūralūs reikalingi kailio aliejai“, – pastebi veterinaras ir priduria, kad katės turėtų būti maudomos dar rečiau, nes vanduo joms sukelia labai daug streso.

Veterinarijos gydytojas pataria naudoti labai mažai šampūno, kad būtų lengviau jį išplauti. Prastai išplovus šampūną, jo likučiai gali sudirginti gyvūno odą.

Gyvūnui gali tikti kūdikio šampūnas, tačiau suaugusieji su savo augintiniu šampūnu dalytis neturėtų – žmonėms skirti šampūnai gali pažeisti gyvūno odos pH.

Tačiau kaip portalui dogsnaturallymagazine.com sako Rita Hogan, kosmetikos augintojams kūrėja, lygiai taip pat atsakingai, kaip renkamės šampūną sau, taip turėtume jį rinkti ir savo šuniui. Labai svarbu skaityti etiketes ir įsitikinti, kad jose nėra augintiniui kenksmingų medžiagų. Šios per augintinio odą gali patekti į kraujotaką.

„Dažnai net ir natūraliais pristatomi šampūnai šunims yra, pvz., gražios žalios spalvos. Tačiau priemonę nudažo visai ne žolelės, o įvairūs dažikliai, kurie neretai siejami su augintiniams atsirandančiais augliais“, – pastebi ji.

Taip pat jie rekomenduoja vengti cheminių junginių, kurie etiketėse nurodomi kaip DEA (diethanolamine), MEA (Monoethanolamine). Šie prisideda prie vėžio atsiradimo, hormonų ar skydliaukės sutrikimų.

Anot R. Hogan, nereikėtų rinktis priemonių, kuriose yra kokamidopropilo betainas (cocamidopropyl betaine), formaldehido (Formaldehyde), Polietilenglikolis (Polyethylene glycol), Polisorbatas (Polysorbates), Izopropilo alkoholio (Alcohol Isopropyl; SD-40).

Pastaroji medžiaga sutrikdo odos drėgmės pusiausvyrą, dirgina odą, augintinis tampa jautrus bakterijoms ir infekcijoms.

„Saugios priemonės sudėtyje neturėtų būti laurilo sulfato (Sodium Laureth Sulfate), natrio sulfato lauratas (Sodium Lauryl Sulfate), amonio laurilo sulfatas (Ammonium Laureth Sulfate)“, – sako R. Hogan ir priduria, kad geras priemonės kvapas taip pat ženklas, jog jos rinktis nereikėtų. Kvapikliai (Fragrances) dažniausiai yra alergenai.

„Svarbu nepamiršti, kad mūsų keturkojai draugai taip turi ir jautrią uoslę, o kvapikliai jų šampūnuose tik erzina mūsų augintinius“, – sako R. Hogan.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode